lördag 9 augusti 2014

Färgglad pridetårta!

Den här tårtan gjorde jag som en liten överraskningstårta till mina föräldrar under Prideveckan. Och överraskade blev de allt! Dock blev just min tårta ganska smaklös. Jag hade lite bråttom när jag gjorde den så jag hann inte lägga ned så mycket tid på innehållet mellan tårtbottnarna så det fick bli italiensk maräng både inuti och utanpå tårtan. Men i det recept jag lägger upp här kommer jag lägga till en fyllning som jag kan lova är mycket godare att ha i tårtan och som inte heller är speciellt svår att göra. 

Man behöver inte heller göra tårtan i just pridefärgerna som jag gjorde utan det går precis lika bra att göra i andra färger och nyanser. Jag använde mig av karamellfärger för att få till alla färgerna i tårtan. Dock använde jag pastafärg till den röda tårtbotten eftersom man ofta behöver använda väldigt mycket röd karamellfärg för att få till en fin röd färg. Pastafärger fungerar ungefär likadant som karamellfärger förutom att de är lite tjockare är karamellfärg och man behöver inte ta lika mycket för att få till en stark färg. Pastafärger kan man köpa på Panduro. 

De formar jag använde mig av för att göra denna tårta är två formar, 16 cm i diameter med löstagbar kant. Dessa formar är kanske inte så vanligt att man har hemma, men de finns i alla fall att köpa på affärer som säljer mycket bakgrejer t.ex. Cervera. 

Jag skulle rekommendera att för att få tårtbottnarna lika höga så är det bäst att väga smeten och sedan dela upp smeten på 6 (eller mindre) och även väga dessa så att de väger ungefär lika mycket. Annars kan färgerna bli ojämna och det är inte så snyggt. 

Denna tårta skulle jag verkligen rekommendera när man har gäster och vill överraska lite. Det var väldigt roligt att se minerna på mina föräldrars ansikten!





Pridetårta (10-12 bitar)


Sockerkaksbottnar: 
50 g smör
3 stora ägg
2 1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver (eller ca 1-2 tsk vaniljsocker)
1 dl mjölk (3%)
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Blå, grön, gul och blå karamellfärg
Röd pastafärg

Glasskräm (fyllningen):
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver

Italiensk maräng:
2 äggvitor
1/4 dl vatten
1 dl socker

Dekoration:
Hallon 
Björnbär
(Eller andra bär som passar bäst för dig)
Fina blommor

Gör så här:
Sockerkaksbotten: Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla en eller två bakformar, cirka 16 cm i diameter. Smält smöret och låt det smalna. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i en bunke. Värm mjölken och tillsätt den lite i taget. Vispa i smöret. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten. Väg smeten och dela den på 6. Dela upp smeten i 6 olika skålar. Blanda i karamellfärger och pastafärger i smeterna så de får färgerna röd, orange, gul, grön, blå och lila. Fördela en av smeterna jämt i en bakform. Grädda bottnarna i cirka 10-15 minuter. Testa med en tandpetare så de är klara. 
Glasskräm: Vispa grädden hårt. Blanda mjölk och marsanpulver så du får en tjock vaniljkräm. Låt den vila i kylen i 10 minuter. Blanda sedan vaniljkrämen med grädden. Ha i lite vaniljpulver för mer vaniljsmak och så önskas. 
Italiensk maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvisp på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är ljummen. 
Sätta ihop tårtan: Lägg den lila bottnen på ett tårtfat. Bred på ett tunt lager med glasskräm på bottnen. Repetera detta i denna ordning: lila, blå, grön, orange, gul och röd. Bred inte på glasskräm på den röda bottnen. Fördela den italienska marängen jämt över hela tårtan. Om du vill kan du bränna tårtans kanter lite lätt med en busenbrännare. Dekorera tårtan med bär och blommor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar