lördag 21 juni 2014

Ultimata sommartårtan- Mazarintårta med vaniljkräm och färska jordgubbar

Denna tårta gjorde jag till mina föräldrar och deras gäster när de firade midsommar. Det var bara en liten bit kvar från den när jag och min pojkvän kom hem på midsommarkvällen. Den var alltså ganska så populär! Jag smakade även på den dagen efter och måste bara säga att vaniljkrämen var gudomlig! Receptet är från Roy Fares bok Sweet! 








Mazarinkaka
370g mandelmassa
160g rumstemererat smör
2 ägg
3 äggulor

Vaniljkräm
3 äggulor
3/4 dl strösocker
1/2 dl maizena majsstärkelse
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl röd mjölk
15g smör

Garnering
Färska jordgubbar (ca 1/2-1 l)

Gör såhär:
Mazarinkaka: Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en rund bakform med löstagbar kant, 20 cm i diameter. Riv mandelmassan och rör ihop den med smöret till en slät massa i en bunke eller matberedare. Blanda ner äggen ordentligt, ett i taget. Använder du en matberedare så kör på lägsta hastighet när du blandar i äggen. Häll i smeten i formen och grädda i ugnen i 20–25 minuter, Låt kakan svalna.

Vaniljkräm: Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en kastrull.Tillsätt mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången och vispa ner mjölken i äggblandningen. Blanda och häll tillbaka alltsammans i kastrullen. Koka varsamt upp blandningen tills den har tjocknat. Rör om hela tiden. Häll ner vanilj-krämen i en bunke, tillsätt smöret och rör om tills smöret har smält. Låt svalna. Fördela vaniljkrämen jämnt ovanpå mazarintårtan och dekorera med färska jordgubbar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar