Dessa bullar bakade jag och min pojkvän här om dagen. Jag var så trött på vanliga kanelbullar så vi valde några annorlunda denna gång. De blev faktiskt otroligt goda och min pojkvän tyckte till och med att de var det godaste han någonsin ätit! Dock säger han det om väldigt mycket...
Det blev 48 stycken ganska stora bullar när vi gjorde dem. När jag bakar bullar och bröd använder jag alltid mammas gamla köksmaskin från 80-talet. Otroligt att den fortfarande funkar! Receptet är taget från någon tidning, dock vet jag inte vilken eftersom jag hittade receptet i mammas receptbok där hon har massa utklippta recept.
Pistasch- & vaniljbullar (ca 40 stycken)
5 dl röd mjölk
50g jäst för söta degar
1 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl
150g rumstempererat smör
Fyllning:
150g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering:
50g pistaschnötter
1 ägg
1 dl ljust muscovadosocker
Gör såhär:
1. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölk. tillsätt salt, socker, ägg och mjöl och rör till en deg. Skär smöret i kuber och arbeta in, en i taget. Arbeta degen smidigt så att den släpper från bunkens kanter.
2. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 45 minuter.
3. Blanda ihop smör, socker och vaniljsocker till fyllningen. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen och kavla till en rektangel. Bred ut fyllningen över degplattan med en smörkniv. Rulla ihop degen från långsidan. Skär i centimetertjocka bitar och lägg i bullformar.
5. Låt jäsa 20 minuter. Hacka pistaschenötterna. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över pistaschnötter och muscavadosocker, jag tog ca 1/2-1 tsk socker per bulle. Grädda i 7-8 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar